Bomen hebben een indrukwekkend lange levensduur waardoor ze een lange tijd CO2 kunnen opslaan. En vooral oude bomen zijn daarbij erg belangrijk. Wist je dat de 50% van alle CO2 in bomen ligt opgeslagen in de 1% oudste bomen? Reden genoeg om juist oude bossen te beschermen.
De grootste bomen – sequoia’s kunnen wel tot 700 jaar oud worden. Maar de oudste bomen zijn borstelkegeldennen (Pinus longaeva) die wel duizenden jaren oud kunnen worden. Het is vooral indrukwekkend dat veel van deze bossen zo lang hebben overleefd ondanks de aanzienlijke verstoring door de mens. Maar de toekomst kan er anders uitzien. Zonder onze bescherming lopen ook deze oude bomen en bossen gevaar.
Hieronder volgen zeven van de oudste bossen ter wereld:
7. Het Tarkine Forest
Het Tarkine Forest is het grootste gematigde regenwoud van Australië en het op één na grootste ter wereld. Het was 40.000 jaar lang het thuis van het Tarkiner-volk (de Aboriginals van Tasmanië).
Omdat de Huon-pijnbomen endemisch zijn voor Tasmanië, is de Tarkine een bolwerk voor hen. Het is een van de langstlevende boomsoorten, die tot 3.000 jaar oud kan worden.
6. Het Bialowieza Bos
Op de grens tussen Polen en Wit-Rusland ligt het oerbos Białowieża. Het is het grootste en oudste bos van Europa en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In het bos staat de Patriarch Eik, die meer dan 600 jaar oud is. Er is ook de Grote Den, waarvan wordt aangenomen dat hij meer dan 350 jaar oud is. Er zijn nog een aantal bomen die een vergelijkbare meerjarige leeftijd hebben bereikt, maar die zijn aan het eind van de vorige eeuw gestorven. In het algemeen kan de hoge leeftijd van het bos worden toegeschreven aan het feit dat het gedurende zijn hele bestaan grotendeels ongestoord is geweest.
Het Białowieżabos is niet alleen oud, het herbergt ook een grote verscheidenheid aan wilde dieren. Het telt 59 zoogdiersoorten, meer dan 250 vogelsoorten, 13 amfibiesoorten, zeven reptiel soorten en meer dan 12 000 ongewervelde soorten. Het belangrijkste is de rol die het heeft gespeeld als toevluchtsoord om de Europese bizon weer van de rand van de afgrond te halen. Helaas kapt Polen bomen in een van de laatste oerbos van Europa. Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat het kappen van deze bomen illegaal was. Toch wordt met de kap doorgegaan.
5. Het Yakushima Bos
Yakushima is een oeroud gematigd regenwoud dat zich uitstrekt vanuit het midden van het ronde en bergachtige Yakushima eiland in Japan. Er valt een overvloed aan regen, waardoor de rotsen met mos bedekt zijn en het er overweldigend groen uitziet. Het regenwoud werd in 1993 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
Van alle prachtige planten in Yakushima zijn de Japanse cederbomen, “yakusugi” genaamd, het indrukwekkendst en het meest geliefd. De meeste zijn ongeveer 1000 jaar oud, maar van de oudste wordt aangenomen dat ze tot 7000 jaar oud zijn.
4. Het Daintree Regenwoud
Het Daintree regenwoud is het grootste tropische regenwoud in Australië en beslaat 463 vierkante mijl.
Daintree is een zeer actieve habitat, die als thuis dient voor duizenden wilde diersoorten, waaronder 12.000 soorten insecten. Het bevat 30% van de Australische kikker-, reptielen- en buideldier soorten; 65% van de vleermuis- en vlindersoorten; en 18% van alle vogelsoorten.
Het woud wordt geschat op 180 miljoen jaar oud – tientallen miljoenen jaren ouder dan het Amazoneregenwoud.
Het Daintree regenwoud wordt beschouwd als onderdeel van de Natte Tropen van Queensland, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
3. Het Waipoua Bos
Aan de westkust van Nieuw-Zeeland ligt het Waipoua Forest, dat deel uitmaakt van het grootste uitgestrekte inheemse bos in de regio Northland. Het woud is rijk aan flora en fauna, maar het meest opmerkelijk zijn de oudere kauri-bomen die een stamomtrek kunnen hebben van wel 2 meter. Zo is er de Tāne Mahuta, de grootste kauri-boom van het land; hij is ongeveer 2000 jaar oud en wordt “Lord of the Forest” genoemd. Er is ook Te Matua Ngahere, bekend als “Vader van het woud” en naar schatting tussen de 2500 en 3000 jaar oud.
Het bos wordt al honderden jaren bewoond door de Maori stam, maar in de 19e eeuw trokken Europese kolonisten het bos binnen en rooiden jonge kauri’s uit om te gebruiken voor hout. Gelukkig wordt het bos nu beschermd door het New Zealand’s Department of Conservation.
2. Het Tongass National Forest
Met ongeveer 17 miljoen hectare is Alaska’s Tongass National Forest het grootste nationale bos van Amerika. Door zijn omvang neemt het tussen 10% en 12% van alle koolstof op die door bossen in de VS wordt opgenomen. Het is ook het grootste overgebleven gematigde bos ter wereld.
Maar de Tongass is niet alleen groot, hij is ook heel oud. Er groeien bomen van meer dan 800 jaar oud en er zijn gletsjers te vinden die overblijfselen zijn van de laatste ijstijd. De inheemse volken van Alaska, met name de Tlingit, Haida en Tsimshian, bewonen het bos al meer dan 10.000 jaar.
Het Inyo National Forest
In het Inyo National Forest in Californië bevindt zich het Ancient Bristlecone Pine Forest, waar een aantal van de gelijknamige bomen groeien. Bristlecone dennen staan bekend om hun knoestige, gedraaide stammen en takken, maar ook om hun indrukwekkende leeftijd: Sommige bomen in dit bos zijn meer dan 4.000 jaar oud. Een van deze bomen, Methusalem genaamd, wordt beschouwd als de oudste levende niet-klonale (geen genetisch duplicaat) boom ter wereld; hij is 4.850 jaar oud geworden.
Het is bekend dat Methusalem in het Ancient Bristlecone Pine Forest leeft, maar zijn exacte locatie wordt ter bescherming geheim gehouden voor het publiek.