De 13 Grootste Bossen ter Wereld

Er zijn veel redenen om onze bossen te beschermen. We zijn er niet alleen van afhankelijk om te overleven als zuurstofbron, maar ze bieden ook kritieke leefomgevingen voor dieren, bestaansmiddelen voor mensen en helpen de klimaatverandering te matigen.

Bossen bedekken ongeveer 31% van het landoppervlak wereldwijd, maar zijn verantwoordelijk voor het voortbestaan van een grote meerderheid van de planten- en diersoorten op aarde, waarvan er vele als bedreigd of bedreigd worden beschouwd. De helft van de bossen in de wereld bevindt zich in slechts vijf landen en vele zijn versnipperd en in groot gevaar als gevolg van ontbossing en aantasting van de bossen.

Dit zijn de 13 grootste bossen ter wereld:

De Tiaga

In deze lijst met bossen beginnen we natuurlijk met de grootste. Je vraagt je misschien af welk bos het grootste ter wereld is.

De Tiaga is het grootste bos ter wereld en heeft een oppervlakte van 20 miljoen vierkante kilometer. Het bedekt Canada, Scandinavië en Rusland en wordt ook het boreal forest genoemd. De Tiaga is zelfs 50% groter dan de Amazone.

Verdroging en hittegolven door klimaatverandering vormen de grootste bedreigingen voor de Tiaga. Het woord ’tiaga’ betekent naaldwoud.

De Amazone

Helaas wordt het Amazonegebied geconfronteerd met ongekende milieu-uitdagingen als gevolg van ontbossing en branden. Maar voorlopig is het Amazoneregenwoud met een oppervlakte van ongeveer 2.300.000 vierkante kilometer het meest biodiverse bos ter wereld. Het strekt zich uit over Brazilië, Bolivia, Colombia, Ecuador, Frans Guyana, Guyana, Peru, Venezuela en Suriname, en herbergt één op de tien bekende wilde diersoorten (en er worden bijna dagelijks nieuwe ontdekt).

Het Congo regenwoud

De Congo wordt vaak de “tweede long” van de aarde genoemd, na de Amazone, en wordt beschermd door vijf afzonderlijke nationale parken die ook zijn aangewezen als UNESCO-werelderfgoed.

Het Congo regenwoud is slechts een deel van het Afrikaanse Congobekken en beslaat meer dan 400.000 vierkante kilometer in Kameroen, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Republiek Congo, de Democratische Republiek Congo, Equatoriaal-Guinea en Gabon.

De diversiteit binnen deze kolossale, aaneengesloten verzameling bossen is zeer overvloedig: Van de 10.000 plantensoorten die in dit regenwoud worden aangetroffen, is ongeveer 29 procent uniek inheems, zoals de Caesalpiniaceae en de okoumébomen. Het is de thuisbasis van vele wilde diersoorten, waaronder ongeveer 1.000 vogelsoorten en meer dan 500 vissoorten die hier zijn waargenomen, samen met ongeveer 500 soorten zoogdieren.

Nieuw-Guinea regenwoud

Het regenwoud van Nieuw-Guinea beslaat meer dan de helft van de landmassa van het land en omvat uitgestrekte berglandschappen met een oppervlakte van 303.500 vierkante mijl. Omdat het op een eiland ligt, is het regenwoud van Nieuw-Guinea de thuisbasis van inheemse bevolkingsgroepen en inheemse diersoorten die weinig tot geen contact met de buitenwereld hebben gehad.

Valdiviaans gematigd regenwoud

Met een oppervlakte van 248.100 vierkante kilometer (95.792 vierkante mijl) is het Valdivian Temperate Rainforest een gematigd regenwoud in het zuidelijk deel van Zuid-Amerika. Dit woud ligt tussen het Andesgebergte en de kust van de Stille Oceaan en strekt zich uit over twee landen – Chili en Argentinië. Het Valdiviaans gematigd regenwoud, dat ook bekend staat als een van de jongste en grootste bossen ter wereld, ontleent zijn naam aan de stad Valdivia. Het woud wordt beschouwd als een bio-geografisch eiland en kenmerkt zich door ononderbroken vlakten van naald- en loofbomen met een dichte ondergroei van weelderige varens en bamboebosjes. Slechts 17.000 jaar geleden gevormd, is het landschap van dit woud zeer divers – vol nationale parken, stranden, rivieren, meren, eilanden en wandelpaden – die allemaal de broodnodige beschutting bieden voor een veelheid aan wilde dieren, waaronder kwetsbare dieren zoals de kleinste hertensoort Pudu. Minstens 90% van de plantensoorten die in het Valdiviaans gematigd regenwoud in de zuidelijke kegel van Zuid-Amerika leven zijn endemisch, wat betekent dat ze ofwel inheems zijn of beperkt tot dat gebied.

Tongass Nationaal Bos

Het Tongass National Forest, gelegen in het zuidoosten van Alaska, is het grootste nationale bos van de Verenigde Staten en het grootste gematigde regenwoud van Noord-Amerika. Dat betekent dat het bijna een derde van alle oude gematigde regenwouden op aarde herbergt, die bijzonder belangrijk zijn vanwege hun grote hoeveelheid opgeslagen koolstof en biomassa. De Tongass hoort trouwens ook bij de 7 oudste bossen ter wereld.

Bosawas Biosphere Reserve

Het Bosawas Biosphere Reserve in Nicaragua is in 1997 door UNESCO aangewezen en beslaat bijna 2500 vierkante kilometer. Geschat wordt dat ongeveer 13% van alle bekende diersoorten ter wereld in het reservaat leven, dat technisch gezien uit zes verschillende bostypes bestaat. Het reservaat is ook de thuishaven van 20 afzonderlijke gemeenschappen van inheemse volkeren die bijdragen tot de bescherming van de natuurlijke rijkdommen en hun hele economie van het land laten draaien.

Daintree Regenwoud

Het Daintree Rainforest beslaat ongeveer 1.200 vierkante kilometer en is daarmee een van de grootste bossen ter wereld. Daarnaast is het ook een van de oudste bossen. Het ligt in Noord Queensland in Australië en is het grootste aaneengesloten bos in Australië. Aaneengesloten bossen zijn duurzame manieren om een bosgebied te beheren; dergelijke bossen worden gecreëerd door selectie en oogst van individuele bomen. De onregelmatige structuur van deze bossen maakt ze winterhard en zorgt ervoor dat ze duurzaam worden onderhouden. Het Daintree woud staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en er wordt aangenomen dat het al meer dan 100 miljoen jaar bestaat. Deze bossen, ook het oudste bos van Australië, bedekken de noordoostelijke hoek van Australië en omzomen de kustlijn van de Daintree rivier. Wat de wilde dieren betreft, is ongeveer 90% van alle vlindersoorten en vleermuissoorten ter wereld hier te vinden, samen met een groot percentage van de unieke inheemse reptielen en vogels van Australië. Het bos is genoemd naar de beroemde geoloog en fotograaf Richard Daintree, en het grenst ook aan een andere UNESCO-site, het Great Barrier Reef Marine Park.

Xishuangbanna regenwoud

Het Chinese regenwoud van Xishuangbanna is een van de grootste bossen in Azië en de wereld. Het omvat 16% van China’s totale plantendiversiteit en bevat meer dan 5.000 soorten vaatplanten. Dit regenwoud is van groot belang voor het ecosysteem van China omdat het de thuisbasis is van een belangrijk deel van China’s vogels, zoogdieren, reptielen en amfibieën. Enkele van de belangrijkste diersoorten in het regenwoud van Xishuangbanna zijn Aziatische olifanten, groene pauwen en tijgers. Dit regenwoud kan worden onderverdeeld in drie categorieën op basis van zijn samenstelling, namelijk de tropische regenwoudvegetatie, het tropisch bergachtige regenwoud en het tropisch seizoensgebonden regenwoud.

Sundarbans

Sundarbans verdient een prominente vermelding in onze lijst van grootste bossen ter wereld en in India. Gelegen tussen de Indiase regio West-Bengalen en de Khulna Divisie van Bangladesh, is het een Mangrovebos waar meer dan 290 soorten vogels, 120 soorten vis, 42 soorten zoogdieren, 35 soorten reptielen en acht soorten amfibieën leven. De bedreigde diersoorten die een habitat vinden in Sunderbans zijn koning Bengaalse tijgers, noordelijke rivierschildpadden, grondschildpadden, karetschildpadden en koningskrabben. Wat het belang van de Sunderbans nog vergroot, is het feit dat het de grootste bron van bosprodukten in Bangladesh is en daarom een belangrijke bijdrage levert aan de economie.

Kinabalu National Park

Het Kinabalu National Park, opgericht in 1964, is het eerste werelderfgoed van Maleisië. Het is de thuisbasis van meer dan 4.500 soorten flora en fauna, bestaande uit ongeveer 326 vogelsoorten en 100 zoogdiersoorten. Het Kinabalu National Park strekt zich uit over 4 verschillende klimaatzones en heeft daardoor een rijke variëteit aan de eik, de rododendron, de naaldbossen en alpiene weideplanten,. De Kinabalu Giant Red Leech en de Kinabalu Giant Earthworm zijn twee van de endemische diersoorten van de regio.

Sinharaja Forest Reserve

Het Sinharaja Forest Reserve is een van de grootste bossen ter wereld dat door de UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed en Biosfeerreservaat. Het werd opgericht in 1978 en wordt beheerd door het Department of Forest Conservation. 50% van Sri Lankaanse endemische vlindersoorten, amfibieën, vogels, slangen en vissen zijn te vinden in het Sinharaja Forest Reserve. Nog belangrijker, het is de thuisbasis van 95% endemische vogelsoorten. Het is een bron van levensonderhoud voor de lokale bevolking die aan de grenzen van dit reservaat woont en levert daarom een belangrijke bijdrage aan de economie van Sri Lanka.

Het Mindo bos

Het Mindo-bos, een nevelwoud in Zuid-Amerika, is een van de grootste bossen ter wereld. Het Mindo-Nambillo nevelwoud is het leefgebied van meer dan 450 verschillende vogelsoorten. Het Yumbo-Nigua volk, een inheemse gemeenschap, vindt in deze bossen een habitat en een schuilplaats voor zichzelf en verwerft er zijn levensonderhoud door. Daarnaast is het ook een belangrijke ecologische locatie en een van de belangrijkste toeristische attracties van Zuid-Amerika. Het Mindo woud heeft ook meer dan 4.500 soorten orchideeën en andere plantensoorten zoals cedro bomen, aguacatillo, arrayan, canelo en planten zoals bessen, rode pepers en de ortiga die de ecologische bedekking vormen.