Dit is de tweede nieuwsbrief uit onze serie
Wat geweldig dat je de eerste stap hebt gezet in de wereld van klimaatcoaching! We hopen dat de vorige e-mail je heeft geïnspireerd en aantoont welke kracht schuilgaat in het coachen van anderen op hun duurzame reis.
Jouw pad als klimaatcoach
Actie ondernemen is essentieel, maar wat betekent het nu echt om een klimaatcoach te zijn? En is klimaatcoach worden iets voor jou?
In deze e-mail verkennen we hoe je begint met het begeleiden van anderen op hun duurzame reis. Je leert wat klimaatcoach zijn mooi en uitdagend maakt. En we laten je zien hoe jij een positieve impact kunt hebben, ongeacht je achtergrond of ervaring.
Beginnen met klimaatcoaching
“Het werk van een klimaatcoach begint altijd met ‘luisteren en verbinden’. Wat mensen in jou als coach zoeken, is dat ze gehoord worden in hun behoeften en dat ze door jou serieus genomen worden. En dan maakt het niet uit of je coaching biedt aan wijkbewoners, een team of raad van bestuur. Uiteindelijk wil iedereen eerst gehoord worden.
De eerste verbinding die je maakt is dus tussen jezelf en je coachee. Vervolgens verbind je mensen met elkaar, met hoop, met ideeën en met uitvoerbare klimaatacties. Maar het begint met luisteren naar je coachee.”
Paul Camp, docent klimaatcoaching
REAL TALK
Real talk is een van de gespreksmodellen waar je in de opleiding over leert. Real talk staat voor:
Respect: Respecteer je gesprekspartner en vind gedeelde behoeften en waarden.
Enjoy: Heb plezier in het gesprek.
Ask: Stel vragen. Heb interesse in de ander en zijn zorgen en behoeften.
Listen: Laat merken dat je luistert naar wat de ander zegt, door er op te reageren.
Tell: Vertel vanuit een persoonlijk perspectief jouw verhaal.
Action: Leg uit hoe actie ondernemen zingeving, vreugde en hoop geeft.
Learn: Leer van het gesprek over wat mensen beweegt.
Keep going: Blijf contacten leggen.
Real talk werd ontwikkeld als een handig gespreksmodel door een team van sociale wetenschappers. Maar ook als je dit gespreksmodel nauwgezet volgt, kun je toch nog op weerstand stuiten. Achter die weerstand zit altijd een behoefte waarmee je rekening wil houden.
Klimaatverandering ontkennen kan een vorm van weerstand zijn: Soms ontkennen mensen klimaatverandering omdat ze niet geconfronteerd willen worden met angstige gevoelens. Veiligheid is dan de behoefte. Of iemand is bang dat het teveel kost, of dat je nooit meer iets mag doen dat vervuilend is, of dat zijn bedrijf niet kan mee veranderen.
Wellicht herken je bij jezelf die ambivalente gevoelens. Het is dan juist belangrijk om die behoeften te erkennen. Eigen ambivalente gevoelens delen met je coachee zorgt voor erkenning en verbinding. Het tegengestelde van erkennen is een belerend gesprek voeren waarin de ander zich veroordeeld voelt. Dat is wel het laatste dat je wil doen, want het versterkt juist weerstand.
De klimaatcoach is geen duurzaamheidadviseur. Onze taak is niet om anderen te adviseren. In plaats daarvan willen we luisteren naar behoeften, motiveren voor verandering en samen oplossingen zoeken.
Handige hulpmiddelen
Wil je al starten om beter te luisteren en verbinding zoeken met anderen? Bekijk dan deze handige hulpmiddelen:
Hier is een video over luisteren en verbinden.
The Secret to Talking about Climate Change – YouTube
Download hier het handboek over REAL TALK
Talking climate handbook – how to have a climate change conversation – Climate Outreach
Real talk is slechts een van de gespreksmodellen waar je in de opleiding klimaatcoaching over leert.
TIP: Klimaatcoaches voeren veel van dit soort gesprekken. Probeer ook om aan de hand van real talk een gesprek te voeren over klimaat en ontdek of klimaatcoaching iets voor jou is.
De voordelen van klimaatcoach zijn
Natuurlijk zijn klimaatcoaches enorm belangrijk om de transitie naar een klimaatneutrale samenleving te versnellen. Maar wat levert klimaatcoaching jouw persoonlijk op?
We vroegen aan klimaatcoaches en deelnemers van klimaatacties wat zij als voordelen ervaren en hier zijn hun antwoorden:
Samen sterk
“Het probleem van klimaatverandering is zo groot dat het soms overweldigend voelt. Maar samen sta je sterker. Je voelt dat er heel veel mensen zijn die iets willen doen. En die gemeenschap biedt veiligheid. Het is een kracht die je tegenover klimaatverandering kunt zetten.”
Vreugde
“Klimaatcoaching is creatief werk. Je bent samen iets aan het bouwen. De samenwerking, het creatieve proces en zien hoe een mooi project zijn doel bereikt is ook gewoon heel leuk.”
Hoop
“Werken aan een beter klimaat geeft me hoop. En ik zie ook dat het hoop geeft aan de mensen om me heen. Samen actie ondernemen breekt door de wolken van verslagenheid en polarisatie.”
Zingeving en authentiek leven
“Ik wil iets doen in mijn leven dat ertoe doet en dat aansluit bij mijn waarden. Ik wil iets goeds doen voor de wereld.”
Vriendschappen en verbinding
“Wat mij verraste is dat ik veel vrienden heb overgehouden aan de projecten. En met mensen die ik al lang kende had ik meer diepgaande gesprekken over wat zij nou echt belangrijk vinden in het leven.”
Persoonlijke groei
“Werken aan klimaatverandering confronteerde me met mijn eigen klimaatonmacht. Maar ik leerde ook dat ik nieuwe projecten aan durf te gaan en oplossingen uitprobeer die nog nooit eerder bedacht waren. Van die kant van mezelf was ik me nooit zo bewust.”
Competenties van de klimaatcoach
Om in te schatten of klimaatcoaching bij je past, kun je ook het competentieprofiel bekijken. Heb je nog niet al deze competenties? Maak je dan geen zorgen. De opleiding helpt je om de competenties te ontwikkelen.
Studiematerialen
Bij de opleiding tot klimaatcoach horen 2 werkboeken die we speciaal voor deze opleiding ontwikkelden. Hierdoor heb je als coach direct praktische middelen in handen om mee aan de slag te gaan.
Werkboek KlimaatRoutes
Met de methodiek KlimaatRoutes kunnen coaches begeleiding bieden in duurzaam leven aan individuen en groepen. Het is een erg flexibele en laagdrempelige werkwijze die geschikt is in wijken en in teams op het werk.
Werkboek Circulair Ondernemen
Met de methodiek Circulair Ondernemen kunnen coaches teams, bedrijven en organisaties coachen in verduurzaming, het ontwikkelen van een circulaire strategie en sociaal ondernemerschap. Dat doen we in vier stappen:
1. Een duurzame missie en visie bepalen
2. Een circulaire ondernemersscan uitvoeren.
3. Een circulaire strategie ontwikkelen.
4. Implementatie en consolidatie.
Beide methodieken zijn alleen verkrijgbaar bij onze opleiding.
Nieuwsgierig?
Er valt een heleboel te ontdekken over klimaatcoaching én waarom het zo’n krachtig middel vormt tegen klimaatverandering. Maar waar begin je?
Volg onze GRATIS proefles!
Het kost je niets. Je maakt direct kennis met onze online studiemethode. Volg HIER de eerste les en leer de basis van klimaatcoaching kennen.
Download onze studiegids!
Altijd handig als naslagwerk. Download HIER de studiegids.
Stel je vraag!
Paul Camp is de docent van klimaatcoaching.nl. Je kunt hem alles vragen of gewoon even kennismaken. Klik HIER voor contact.
De volgende stap: Maak verschil als klimaatcoach
In onze volgende nieuwsbrief kijken we naar hoe jij het verschil kunt maken als klimaatcoach. Samen kunnen we het tij keren!
– Klik HIER voor de volgende nieuwsbrief in onze serie.
– Kan er iets beter in deze nieuwsbrief? Feedback is welkom. Laat het ons HIER weten.